Ιωάννης 18:28-40

 

Προετοιμάσου

Στρέψε την προσοχή σου στον Ιησού, «ο μάρτυς ο πιστός και αληθινός, η αρχή της κτίσεως του Θεού» (Αποκάλυψη 3:14).

 

Σκέψου

Ζούμε σε έναν κόσμο ψευδών ειδήσεων, ψευδών εκτιμήσεων και αθετημένων υποσχέσεων. Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε, π.χ. στο διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι υπερτιμημένη ή μάλλον, υπάρχουν πολλές αλήθειες: εσύ έχεις τη δική σου, εγώ τη δική μου – αυτό δεν είναι καινούριο. Οι αρχιερείς ξέρουν ότι οι καταγγελίες τους δεν έχουν αποδεικτική ισχύ, αλλά επιμένουν. Ο Πιλάτος είναι κυνικός και καιροσκόπος. Αν και καμία καταγγελία δεν θα αντέξει σε μια ανακριτική διαδικασία, δεν αθωώνει τον Ιησού, επειδή φοβάται μην ξεσηκώσει τα πλήθη μιας ευαίσθητης περιοχής σε μια ευαίσθητη εποχή.

Όταν ρωτάει «Τι είναι αλήθεια;» (εδ. 38) είτε με ειλικρίνεια είτε κυνικά είτε από αμηχανία, δεν καταλαβαίνει ότι η αλήθεια στέκεται ακριβώς μπροστά του! Ο Ιησούς όχι μόνο λέει την αλήθεια, είναι η αλήθεια (Ιωάννης 14:6). Οι αρχιερείς θέλουν η συζήτηση να στραφεί γύρω από το θέμα της βασιλείας, ώστε να καταδικάσουν τον Ιησού για εξέγερση. Ο Ιησούς όμως ξαναγυρίζει στο θέμα της αλήθειας. Ο Ιησούς είναι βέβαια βασιλιάς και η παρανόηση αφορά το είδος της βασιλείας Του, που είναι διαφορετική και πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτό που κατανοεί ο Πιλάτος και οι αρχιερείς. Μπορούμε με σιγουριά να Τον πιστέψουμε και να εμπιστευτούμε απόλυτα όλα όσα λέει.

 

Ανταποκρίσου

Σαν τον Πιλάτο, πολλοί σήμερα δεν βλέπουν την αλήθεια για τον Ιησού. Προσευχήσου για τη μαρτυρία της εκκλησίας, ώστε αυτό το Πάσχα πολλοί να πιστέψουν.

Με την άδεια του Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου