Η πνευματική μας ταυτότητα

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε με συντομία, όσους ενδιαφέρονται και θα ήθελαν να μάθουν, ποιοί είμαστε και τι ακριβώς πιστεύουμε.

Ποιοί είμαστε και τι ακριβώς πιστεύουμε

Είμαστε ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ (όχι “Ευαγγελιστές”) γιατί έχουμε ως βάση και θεμέλιο της πίστης μας το ευαγγέλιο του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Πιστεύουμε, όπως και οι χριστιανοί των πρώτων αποστολικών αιώνων, ότι μόνον η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη, και κατά συνέπεια μόνον μέσα σ’ αυτήν είναι γραμμένο το αποκαλυμμένο θέλημα του Θεού για τους ανθρώπους και ο τρόπος της σωτηρίας τους.

Πιστεύουμε, λοιπόν, σύμφωνα με την Αγία Γραφή:

Στον τριαδικό Θεό: τον Πατέρα, τον Υιό και το ‘Αγιο Πνεύμα.

Στην από την παρθένο Μαρία σωματική γέννηση του προαιώνια και “ίσα Θεώ” υπάρχοντος Κυρίου Ιησού Χριστού.

Στον λυτρωτικό θάνατο Του πάνω στον Σταυρό για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Στην ένδοξη ανάστασή Του από τους νεκρούς.

Στην ανάληψη Του στον Ουρανό, στα δεξιά της μεγαλοσύνης του Θεού-Πατέρα.

Στην αναμενόμενη Δεύτερη Έλευσή Του.

Στην αθανασία της ανθρώπινης ψυχής και στην αιώνια ζωή.

Στην αναγκαιότητα του βαπτίσματος σε καθένα που μετανοεί για τις αμαρτίες του, επικαλείται τον Σωτήρα και Κύριο Ιησού Χριστό και ομολογεί πίστη σ’ Αυτόν.

Πιστεύουμε ότι η σωτηρία του ανθρώπου είναι δώρο του Θεού. Ο Θεός μας σώζει κάνοντας χάρη (Εφ. 2:8). Το Άγιο Πνεύμα μας ελέγχει για την αμαρτωλή μας ζωή, φωτίζει το νου μας και μας εμπνέει πίστη στον Χριστό που έγινε Σωτήρας δια του εξιλαστηρίου θανάτου Του επάνω στον Σταυρό. Όταν ο αμαρτωλός άνθρωπος μετανοεί ειλικρινά και εμπιστεύεται τον Σωτήρα του, λαμβάνει το δώρο της σωτηρίας. Τα καλά έργα ακολουθούν και αξιολογούνται ως καρποί και συνέπεια της σωτηρίας μας.

Παραδεχόμαστε αναρίθμητους αγίους και “νέφος μαρτύρων” (Εβρ. 12:1), που όλοι τους ανεξαίρετα οφείλουν τη σωτηρία τους και τον αγιασμό τους στο εξιλαστήριο αίμα του Χριστού (Απ. 5:9). Μακαρίζουμε όλους αυτούς και διδασκόμαστε από το παράδειγμα τους, αλλά δεν τους προσκυνούμε και δεν τους λατρεύουμε, γιατί σύμφωνα με τις Γραφές, η προσκύνηση και η λατρεία ανήκουν μόνο στον Θεό (Μτ. 4:10, Απ. 22:9).

Συναθροιζόμαστε τουλάχιστον κάθε Κυριακή, όπου όλοι μαζί υμνούμε τον Θεό, ακούμε το κήρυγμα του λόγου του Θεού και τελούμε την ανάμνηση των παθημάτων του Χριστού (Δείπνο Κυρίου ή θεία Ευχαριστία), σύμφωνα με την εντολή του Χριστού.

Αγαπούμε την Ελλάδα ως γνήσιοι πατριώτες και ως Έλληνες πολίτες επιδιώκουμε να είμαστε έντιμοι. Πιστεύουμε ότι η διαφθορά, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, αποτελεί μάστιγα που φθείρει απειλητικά το έθνος μας. Αγωνιστήκαμε για τη χώρα μας στο παρελθόν και θ’ αγωνιστούμε και στο μέλλον, αν υπάρξει ανάγκη.

Προσευχόμαστε με αγάπη για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, ο Θεός να την ευλογεί και να την προστατεύει, “ώστε να ζούμε ήρεμα και ειρηνικά με ευσέβεια κι ευπρέπεια από κάθε άποψη” (Α΄Τιμ. 2:1-2).

Τέλος, δηλώνουμε πληροφοριακά και μόνο, ότι όσον αφορά το πιστεύω μας, δεν έχουμε καμία σχέση με τους “Μάρτυρες του Ιεχωβά” ή Χιλιαστές, με τους Μορμόνους, με τους Μασόνους, με τη Νέα Εποχή και με άλλες γνωστές ή άγνωστες αιρέσεις.

«Την εκκλησία του Χριστού οικοδοµεί ο Χριστός και όχι άνθρωπος. Τούτο σηµαίνει ότι τις ψυχές που έρχονται τις εμπνέει ο Χριστός, τις σώζει και τις στηρίζει. Εποµένως, η προσοχή µας θα είναι επάνω και θα λέµε “Κύριε, φέρε Εσύ κάποια ψυχή που την έχεις έτοιµη”. Όχι να έχουµε πεποίθηση στον εαυτό µας και να λέµε ότι θα κάµουµε τον γείτονά µας Χριστιανό. Εµείς είµεθα απλώς όργανα του Χριστού… Ο Χριστός είναι ο ενεργών. Εσύ θα κηρύξεις κι από τη στιγµή εκείνη θα προσεύχεσαι… Εάν έχουµε σύνδεση µε το Θεό στενή, τότε το Πνεύµα του Θεού µας οδηγεί να αντιλαµβανόµεθα που πρέπει να µιλήσουµε για το έργο του Χριστού. Τιθέµεθα υπό την άµεση οδηγία Εκείνου, ο οποίος µας στέλνει όπου έχει ετοιµασµένες ψυχές».

 Κώστας Μεταλληνός  (ιδρυτής της Κοινωνίας ΕΕΕ)