Ρωμαίους 12:9-21

 

Προετοιμάσου

Προσευχήσου για άτομα στα οποία ανοίγεις την καρδιά σου. Υπάρχει κάποιος που χρειάζεται να ανοίξει την καρδιά του σε σένα;

 

Σκέψου

Η λέξη «ανυπόκριτος» στο εδάφιο 9 προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «υποκριτής» που σημαίνει ηθοποιός στο θέατρο. Ο απ. Παύλος επιμένει ότι δεν επιτρέπεται να κρυβόμαστε πίσω από μάσκες, δηλαδή άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε. Είναι ζωτικής σημασίας η αγάπη μας να είναι ειλικρινής και γνήσια. Ο Παύλος εξηγεί ότι η προσφορά ζωντανής θυσίας δεν μπορεί να προσφερθεί από υποκριτές που παριστάνουν ότι αγαπούν.

Ο Παύλος στα εδάφια 9β-13 δείχνει τι σημαίνει ειλικρινής αγάπη. Όλα αυτά αποτελούν μόνο μία μεγάλη πρόταση στο πρωτότυπο κείμενο! Ο Παύλος μάς ζητά να είμαστε «χωρίς μάσκα», να είμαστε αυτό που δηλώνουμε, χωρίς εξαίρεση. Και αν υπάρχει κενό μεταξύ της αλήθειας και της μάσκας, να ζητήσουμε βοήθεια από το Άγιο Πνεύμα, ώστε αυτό το κενό να σβηστεί (Ρωμαίους 8:1-4,12-17). Τότε θα λάμπουμε πιο πολύ δια του Πνεύματος, καθώς θα υπηρετούμε τον Κύριο (εδ. 11).

Ο Παύλος στα εδάφια 14-21στρέφει την προσοχή μας από την εκκλησία στον κόσμο. Ωστόσο, και εδώ ισχύουν τα ίδια: να είμαστε ακέραιοι, να έχουμε γνήσια κατανόηση των άλλων (εδ. 15), να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας (εδ. 16-18) και να μην επιδιώκουμε εκδίκηση, αλλά να εμπιστευόμαστε την κρίση στον Θεό (εδ. 19-21).

 

Ανταποκρίσου

Είναι πρόκληση για σένα η εντολή να είσαι «χωρίς μάσκα»; Ζήτα ο Θεός να σου δείξει ποιες μάσκες θέλει να πετάξεις.

Με την άδεια του Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου