Ζαχαρίας 1

 

Προετοιμάσου

Αν ο Θεός ήθελε να σε κινητοποιήσει για να επιστρέψεις σε Αυτόν, πώς θα τραβούσε την προσοχή σου;

 

Σκέψου

Το βιβλίο του Ζαχαρία ίσως φαίνεται σαν μια συλλογή περίπλοκων οραμάτων, αλλά η εισαγωγή του είναι ξεκάθαρη. Ο Θεός ήθελε ο λαός Του να επιστρέψει σε Αυτόν. Τον παράκουσαν, αλλά τώρα τους καλεί να επιστρέψουν (εδ. 1-6).

Λίγους μήνες αφότου ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του ναού, ο Ζαχαρίας είδε εννιά οράματα σε μία νύχτα. Το πρώτο (εδ. 7-17) εισάγει το πλαίσιο που θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα: ο Κύριος είναι παρών και ενεργός. Ένας άγγελος βοηθά τον Ζαχαρία να καταλάβει το όραμα, αλλά η έμφαση δίνεται στον άγγελο του Κυρίου που στέκεται ανάμεσα στις μυρτιές σε μια χαράδρα (εδ. 8). Ο άγγελος αυτός ακούει αναφορές για το τι συμβαίνει στον κόσμο (εδ. 11). Κάποιοι μελετητές εκτιμούν ότι είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Τα έθνη έχουν επαναπαυτεί, αλλά το σχέδιο του Θεού είναι διαφορετικό. Είχε οργιστεί μαζί τους. Ο Θεός γνώριζε την κατάσταση του Ισραήλ και είχε σκοπό να επιστρέψει σε αυτούς για να ανοικοδομήσει τον ναό και να ευλογήσει τον λαό Του.

Το 2ο όραμα μιλά για τέσσερα κέρατα: τέσσερα έθνη που είχαν διασκορπίσει τον λαό του Θεού (εδ. 19). Οι τέσσερις τεχνίτες ήρθαν να καταστρέψουν το κακό αυτών των εθνών (εδ. 21). Ας θυμόμαστε ότι ο Θεός έχει τον τελευταίο λόγο στην ιστορία.

 

Ανταποκρίσου

Ευχαρίστησε τον Θεό, ξέρει τι συμβαίνει και ενδιαφέρεται για τη σχέση μας μαζί Του.

Με την άδεια του Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου
https://hsu.gr/επιστρέψτε-στον-θεό/