Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ

Η Gianna Jessen στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 μίλησε στο Queen’s Hall, στο κτίριο του Κοινοβουλίου στη Βικτόρια της Αυστραλίας, την παραμονή της δημόσιας συζήτησης για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στη Βικτόρια. Ας την ακούσουμε με πολλή προσοχή. Ο λόγος της είναι σήμερα το ίδιο σημαντικός κι επίκαιρος όσο και τότε.

«Είμαι υιοθετημένη και η βιολογική μου μητέρα ήταν τότε δεκαεπτά χρόνων, όπως και ο βιολογικός μου πατέρας. ‘Hταν επτάμισι μηνών έγκυος, όταν αποφάσισε να πάει στη Planned Parenthood, τη μεγαλύτερη εταιρεία εκτρώσεων. Την συμβούλεψαν να κάνει έκτρωση στο τελευταίο στάδιο εγκυμοσύνης με αλατούχο διάλυμα που εκχύνεται στη μήτρα της μητέρας. Το έμβρυο ρουφά το διάλυμα που το καίει μέσα και έξω κι έτσι η μητέρα σε εικοσιτέσσερις ώρες γεννά ένα νεκρό μωρό. Και προς μεγάλη σοκαριστική έκπληξη όλων, δεν γεννήθηκα νεκρή αλλά ζωντανή στις 6 Απριλίου 1977 στην κομητεία του Λος ‘Aντζελες, μέσα σε κλινική εκτρώσεων.

Αυτό που είναι εκπληκτικό σ’ αυτό, είναι η κατάλληλη στιγμή του ερχομού μου. Ο γιατρός που πραγματοποίησε την έκτρωση ήταν εκτός καθήκοντος κι έτσι δεν του δόθηκε καν η ευκαιρία να συνεχίσει το σχέδιό του με τη ζωή μου, το οποίο ήταν ο θάνατος μου. Ξέρω ότι βρίσκομαι σ’ ένα όμορφο κυβερνητικό κτίριο και μου αρέσει η χώρα σας όπως επίσης και η δική μου. Αλλά γνωρίζω ότι στην εποχή που ζούμε δεν είναι καθόλου πολιτικά σωστό το ν’ αναφέρεις το όνομα του Χριστού σε μέρη σαν κι αυτό, το να Τον φέρεις σ’ αυτού του είδους τις συναντήσεις, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν τρομακτικά άβολα. Αλλά δεν επιβίωσα για να κάνω τον καθένα να νοιώθει άνετα. Επιβίωσα για να ταράζω τα πράγματα και «διασκεδάζω» κάνοντάς το. ‘Eτσι, γεννήθηκα ζωντανή, όπως ήδη είπα, μετά από δεκαοκτώ ώρες. ‘Eπρεπε να ήμουν τυφλή, καμένη, και νεκρή. Και δεν είμαι!

Ξέρετε τι εκπληκτική δικαίωση είναι το γεγονός ότι ο ενεργήσας την έκτρωση έπρεπε να υπογράψει το πιστοποιητικό γέννησής μου. ‘Eτσι γνωρίζω ποιος είναι. Επίσης, γράφει στα ιατρικά μου αρχεία, για όποιον δεν θα το πίστευε: “γεννημένη κατά τη διάρκεια έκτρωσης με αλατούχο διάλυμα”». Χα, δεν νίκησαν. ‘Eκανα μια έρευνα για τον άνθρωπο που έκανε την έκτρωση και οι κλινικές του είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα κλινικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μικτά έσοδα 70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. ‘Eχω διαβάσει πως έχει πει αρκετά χρόνια πριν, “έχω κάνει πάνω από ένα εκατομμύριο εκτρώσεις και το θεωρώ πάθος μου”. Σας τα λέω αυτά διότι, ακούστε κυρίες και κύριοι, μπαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα μάχη είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι. Είναι μια μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου. Με ποια πλευρά είστε; Έτσι η νοσοκόμα κάλεσε ασθενοφόρο και με μετέφεραν σε νοσοκομείο, πράγμα που αποτέλεσε το απόλυτο θαύμα.

Συνήθιζαν τότε, και μέχρι το 2002, να τερματίζουν τη ζωή ενός επιβιώσαντος βρέφους με στραγγαλισμό, πνιγμό, να το αφήνουν να πεθάνει ή να το πετούν. ‘Oμως, στις 5 Αυγούστου 2002 ο ξεχωριστός μου Πρόεδρος Μπους υπέγραψε ένα νόμο για την “πράξη προστασίας των γεννηθέντων βρεφών που ήσαν ζωντανά”, για ν’ αποτραπεί η συνέχεια αυτής της συνήθειας. Βλέπετε… παίζουμε στα σοβαρά,… εννοώ, ελπίζω να μισηθώ μέχρι την ώρα που θα πεθάνω, ώστε να αισθανθώ τον Θεό γύρω μου και να καταλάβω πως ήταν να σε μισούν. Εννοώ Τον μισούσαν, τον Χριστό Τον μισούσαν. Κι όχι ότι προσδοκώ να με μισούν αλλά ξέρω πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, ξέρω ότι ήδη με μισούν γιατί κηρύττω ζωή. Λέω, δεν με πιάσατε. Το αθόρυβο ολοκαύτωμα δεν νίκησε πάνω μου.

Η αποστολή μου κυρίες και κύριοι, ανάμεσα σε πολλά πράγματα, είναι αυτή, να εμφυτεύσω ανθρωπιά σε μια συζήτηση, την οποία έχουμε χωρίσει σε κομμάτια και βάλει στο ράφι και λέμε πως δεν είναι ζήτημα. ‘Eχουμε αφαιρέσει τα αισθήματά μας, γινόμαστε πιο σκληροί. Το θέλετε πραγματικά αυτό; Πόσο είστε πρόθυμοι να διακινδυνεύσετε για να πείτε την αλήθεια με αγάπη και μεγαλοψυχία, να σταθείτε και να μισηθείτε; ‘H στο τέλος της ημέρας είναι όλα μόνο για σας ή για μένα; ‘Eτσι, μετά από αυτό τοποθετήθηκα για έκτακτη φροντίδα σε ίδρυμα ανατροφής όπου αποφάσισαν ότι δεν τους άρεσα καθόλου πια, και όπως μου αρέσει να λέω, δεν ξέρω πώς μπορέσατε να μη λατρεύετε από την αρχή; Τι πάει στραβά με αυτούς τους ανθρώπους; Αλλά δεν τους πέρασε. Βλέπετε, μισήθηκα από τη στιγμή της σύλληψής μου από τόσους πολλούς αλλά και αγαπήθηκα από ακόμη περισσότερους και προπάντων από τον Θεό. Είμαι το κορίτσι του. Δεν παίζεις με το κορίτσι του Θεού. ‘Eχω ένα σημάδι στο μέτωπο που λέει: «να είστε καλοί μαζί μου, γιατί ο Πατέρας μου κυβερνάει τον κόσμο».

Μετά την τοποθέτησή μου στο κακό σπίτι, με πήγαν σ’ ένα όμορφο σπίτι, στης Πέννυς. ‘Hμουν τότε δεκαεπτά μηνών και δεκαπέντε κιλά βάρος. Είχα διαγνωστεί με αυτό που εγώ θεωρώ δώρο, εγκεφαλική παράλυση, που δημιουργήθηκε από την απώλεια οξυγόνου στον εγκέφαλό μου, όταν προσπαθούσα να επιβιώσω. Τώρα είμαι αναγκασμένη να πω αυτό. Εάν η έκτρωση είναι απλά ένα από τα δικαιώματα των γυναικών, τότε ποια ήταν τα δικά μου; Δεν υπήρχε ριζοσπαστική φεμινίστρια να σταθεί και να φωνάξει για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μου την ημέρα εκείνη. Η ζωή μου πραγματικά πνιγόταν στο όνομα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Δεν θα είχα εγκεφαλική παράλυση αν δεν είχα επιβιώσει για να ζήσω όλα αυτά. ‘Eτσι, όταν ακούω το φοβερό και αηδιαστικό επιχείρημα ότι πρέπει να έχουμε εκτρώσεις γιατί το παιδί ίσως να είναι ανάπηρο – ω! Ο τρόμος ξαναγεμίζει την καρδιά μου.

Κυρίες και κύριοι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να μάθετε μόνο από τους πιο αδύναμους ανάμεσά μας και όταν τους πνίγετε, εσείς είστε αυτοί που χάνετε. Ο Θεός τους φροντίζει αλλά εσείς είστε αυτοί που θα υποφέρετε για πάντα! Και τι αλαζονεία, τι απόλυτη αλαζονεία! Κι έχει γίνει επιχείρημα σ’ αυτό το ανθρώπινο μέρος που ζούμε, ότι οι δυνατοί θα έπρεπε να εξουσιάζουν τους πιο αδύναμους, ν’ αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δική σας καρδιά να κτυπά; Δεν καταλαβαίνετε ότι όλη η δύναμη που νομίζετε ότι κατέχετε – δεν κατέχετε τίποτα – είναι το έλεος του Θεού που σας υποστηρίζει ακόμη και όταν Τον μισείτε! ‘Eτσι, κοίταξαν την αγαπημένη μου Πέννυ και είπαν, η Γιάννα δεν θα γίνει ποτέ κάτι, το οποίο είναι πάντοτε ενθαρρυντικό. Αποφάσισε να τους αγνοήσει κι άρχισε να εργάζεται μαζί μου τρεις φορές την ημέρα κι άρχισα να κρατώ το κεφάλι μου και έλεγαν, “η Γιάννα δεν θα κάνει αυτό, ποτέ δεν θα κάνει το άλλο’, και με λίγα λόγια στην ηλικία των τρεισήμισι χρόνων, άρχισα να περπατώ με περπατούρα και νάρθηκες και στέκομαι εδώ σήμερα κουτσαίνοντας λίγο, χωρίς περπατούρα και νάρθηκες. Πέφτω με χάρη μερικές φορές και πολύ άχαρα κάποιες άλλες, εξαρτάται από την περίσταση, αλλά τα θεωρώ όλα για τη δόξα του Θεού.

Βλέπετε κυρίες και κύριοι είμαι πιο αδύναμη από τους περισσότερους από σας, αλλά αυτό είναι το μήνυμά μου. Και τι μικρό τίμημα που πληρώνω καθώς μπορώ να ευλογώ τον κόσμο και να προσφέρω ελπίδα. Νομίζω ότι στην παρανόησή μας για το πώς τα πράγματα δουλεύουν, παρεξηγούμε το πόσο όμορφος μπορεί να γίνει ο πόνος. Δεν τον προκαλώ αλλά όταν έρχεται ξεχνάμε ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο να κάνει τα πιο άθλια πράγματα, όμορφα. ‘Eχω συναντήσει τη βιολογική μου μητέρα και την έχω συγχωρήσει. Είμαι χριστιανή. Είναι πολύ συντριμμένη γυναίκα. ‘Hρθε σε ένα συμβάν, που είχα πριν δύο χρόνια, και είπε: “Γεια σου, είμαι η μητέρα σου”. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα, κι όμως καθώς ανεχόμουν όλα αυτά, πιθανόν να σκεφτείτε ότι ήμουν τρελή, αλλά καθόμουν εκεί και σκεφτόμουν: “Δεν σου ανήκω, ανήκω στον Χριστό, είμαι το κορίτσι Του και είμαι πριγκίπισσα. ‘Eτσι, δεν έχει σημασία τι λες μέσα στο θυμό σου και τη λύσσα σου, δεν είναι δικά μου να τα κρατήσω, δεν είναι δικά μου να τα μεταφέρω. Δεν θα το κάνω.” Όλα αυτά τα έλεγα από μέσα μου.

‘Eτσι, κυρίες και κύριοι έχετε μια ευκαιρία, αλλά για μια στιγμή θα ήθελα να μιλήσω κατ’ ευθείαν στους άντρες που βρίσκονται σ’ αυτήν την αίθουσα και να κάνω κάτι το οποίο δεν γίνεται ποτέ. ‘Aντρες, είστε φτιαγμένοι για μεγαλεία. Είστε φτιαγμένοι για να ορθώνεστε και να είστε άντρες. Είστε φτιαγμένοι για να υπερασπίζεστε τις γυναίκες και τα παιδιά, όχι απλά να στέκεστε δίπλα ενώ γνωρίζετε ότι ο φόνος είναι έγκλημα και να μην κάνετε τίποτε γι’ αυτό. Δεν είστε φτιαγμένοι για να χρησιμοποιείτε τις γυναίκες και να μας αφήνετε μόνες. Είστε φτιαγμένοι για να είστε ευγενικοί και μεγάλοι και φιλεύσπλαχνοι και δυνατοί και να υποστηρίζετε κάτι γιατί άντρες, ακούστε με, είμαι πολύ κουρασμένη κάνοντας τη δουλειά σας. Γυναίκες, δεν είστε φτιαγμένες για κακομεταχείριση, δεν είστε φτιαγμένες να κάθεστε και να μην γνωρίζετε την τιμή και την αξία σας. Είστε φτιαγμένες ν’ αποτελείτε το αντικείμενο μάχης με σκοπό να σας κερδίσουν για πάντα. ‘Eτσι τώρα είναι η στιγμή σας, τι είδους άνθρωποι θα είστε; ‘Eχω εμπιστοσύνη ότι εσείς οι άντρες θ’ ανταποκριθείτε στην περίσταση.

Στους πολιτικούς που ακούνε, ειδικά στους άντρες θα έλεγα το εξής: “Είστε φτιαγμένοι για μεγαλοσύνη, βάλτε την πολιτική σας στην άκρη. Είστε φτιαγμένοι να υπερασπίζεστε το σωστό και δίκαιο.” Αυτό το φλογισμένο κορίτσι που στέκεται εδώ θα έλεγε, τώρα είναι η στιγμή σας. Τι είδους άντρες θέλετε να είστε; ‘Aντρας με εμμονή στη δική του δόξα ή άντρας με την εμμονή της δόξας του Θεού; Είναι ώρα να πάρεις μια απόφαση “Βικτόρια”. Αυτή είναι η ώρα σας. Ο Θεός θα σας βοηθήσει, ο Θεός θα είναι μαζί σας. Εσείς έχετε την ευκαιρία να δοξάσετε και να τιμήσετε τον Θεό μέσα στο 2008. Θα τελειώσω με αυτό. Μερικοί από σας μπορεί να είναι λίγο ενοχλημένοι για το ότι το μιλάω για τον Θεό και τον Χριστό αλλά πώς είναι δυνατό να περπατώ και να κουτσαίνω μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο και να μην δώσω όλη μου την καρδιά και νου και ψυχή και δύναμη στον Χριστό που μου έδωσε ζωή; Αν νομίζετε ότι είμαι τρελή, είναι ακόμη ένα κόσμημα στην κορώνα μου. ‘Oλος ο σκοπός της επίγειας ζωής μου είναι να κάνω τον Θεό να χαμογελά. Εύχομαι μερικά από αυτά να έχουν νόημα. Βγήκαν από την καρδιά μου. Η ευλογία του Θεού να είναι μαζί σας.»